European Beer Festival


Danske Ølentusiaster oftewel de Deense Bierenthousiasten organiseren sinds 2001 bierfestivals in Denemarken.

Van meet af aan waren het echte proeffestivals waar de bezoekers met een ruim aanbod aan bieren en biertypen konden kennismaken.

De laatste vijf jaar is het aantal microbrouwerijen in Denemarken spectaculair gestegen van nul tot een 90‑tal.

Bovendien is de Deense biermarkt bijzonder veelzijdig met niet alleen Deense maar ook vele buitenlandse biersoorten.

Dat maakt Denemarken tot een volstrekt uniek bierland. Deense consumenten hebben de keuze uit in totaal ruim 1000 verschillende bieren uit binnen‑ en buitenland.

Elders in Europa leggen bierfestivals meestal de nadruk op producten uit eigen land. In Denemarken ligt dat anders. Behalve Deense bieren bieden onze bierfestivals ook een ruime selectie van bieren uit verreweg de meeste Europese landen en uit diverse landen buiten Europa aan. De bezoekers weten dit grote aanbod zeer te waarderen.

In 2006 vatten de Deense Bierenthousiasten het idee op om in 2008 een groot Europees Bierfestival te houden, o.a. om het tienjarig bestaan van de vereniging te vieren.

Dit plan wordt in september 2008 werkelijkheid.

De brouwerij Carlsberg legt in het najaar van 2008 haar productie in Kopenhagen grotendeels stil. Het was dus een uitgesproken kans om het festival in de vrijgekomen gebouwen onder te brengen.

Carlsberg bleek het een goed idee te vinden en was in staat de benodigde ruimte ter beschikking te stellen.

De Deense Bierenthousiasten hebben met Carlsberg een huurovereenkomst aangegaan voor de gebouwen en terreinen waar het European Beer Festival 2008 zal plaatsvinden.

In dit verband onderstrepen wij dat Carlsberg geen enkele invloed heeft op de vorm of de inhoud van het festival. Wij zijn een onafhankelijke organisator en onze aanpak geniet brede steun bij de Vereniging van Deense Brouwhuizen en bij de Deense Brouwersvereniging.

Met deze festivallocatie bieden we een unieke combinatie van traditie en nieuwe ontwikkelingen. Carlsberg was de drijvende kracht achter de eerste revolutie in de Deense brouwsector in de tweede helft van de 19e eeuw en is op die manier onlosmakelijk verbonden met de Deense brouwgeschiedenis. Daarom is deze brouwerij een geschikte plaats om het publiek met de nieuwste revolutie in de sector te laten kennismaken: de opkomst van microbrouwerijen sinds het eind van de jaren ’90.

Vele organisaties hebben al belangstelling voor het initiatief getoond, o.a. Brewers of Europe, European Beer Consumers Union, UK Society of Independent Brewers, UK Beer & Pubs, Verband Privater Brauereien, de Belgische ambassade en natuurlijk de twee Deense brouwersverenigingen.

Ons streefcijfer is 140 Deense en buitenlandse exposanten, die in totaal 450 verschillende brouwerijen vertegenwoordigen – meer dan op elk ander festival in Europa. Het wordt een volstrekt uniek evenement met een aanbod van meer dan 2000 verschillende bieren.

Het European Beer Festival is natuurlijk open voor iedereen: bierkenners en ‑liefhebbers, brouwers, restaurant‑ en caféhouders, koks, barmannen, gewone consumenten enzovoort. We verwachten tijdens de drie festivaldagen meer dan 20.000 bezoekers.

Verder willen we op of rond het festival ook een aantal activiteiten omtrent het thema bier presenteren.